Doprava zdarma pro objednávky nad 1500 Kč pro ČR a nad 2000 Kč pro SR

Peshtemal – tradiční orientální ručník

Co je Peshtemal?

 

DSC_0815 3

Peshtemal, známý také jako hammam osuška, je tradiční turecký ručník, který byl po staletí využíván v tureckých lázních. Je to ale také typ tenké bavlněné látky, která se vyznačuje svým originálním designem, pevností a schopností rychle uschnout. Díky těmto vlastnostem se popularita Peshtemalu postupem času rychle rozšířila do západní Evropy, USA či Austrálie, kde je oblíben zejména jako praktická plážová osuška.

 

Peshtemal vs. froté ručník

Peshtemal se vyrábí z turecké bavlny, která spolu s egyptskou patří k těm nejkvalitnějším na světě. Vyznačuje se dlouhými vlákny, která zaručují méně spojů, díky čemuž má výsledná látka silnou a zároveň jemnou strukturu. Látka má proto lepší absorpční schopnosti, je daleko tenčí ve srovnání s klasickým froté ručníkem, jemnější a usychá rychleji. Nás však na první pohled peshtemal zaujal především svými originálními vzory, rozmanitými barvami a ručně vázanými třásněmi. Může se tak stát skvělým doplňkem do jakéhokoliv interiéru od vintage až po modernu.

Handtowel bathroom sink2

 

Turecká vs. Egyptská bavlna

Když se řekne luxusní textilie, většina z nás si představí egyptskou bavlnu. Ta je přece ta nejkvalitnější. Ale je tomu opravdu tak?

Odpověď není zcela jednoznačná. Jak turecká, tak i egyptská bavlna mají své výhody i nevýhody a výběr záleží spíše na požadovaných vlastnostech a uplatnění.

 

Egyptská bavlna

Egyptská bavlna má dlouhá hustá vlákna, která vytváří jemnou, příjemně nadýchanou látku, která velice efektivně absorbuje vlhkost z těla či okolí. Absorpce je tak vysoká, že někdy stačí ručník ponechat ve vlhkém prostředí a sám vlhkost nasaje a uzamkne v sobě na dlouhou dobu. Tohle je na druhou stranu i její nevýhoda, jelikož trvá dlouho, než ručník uschne. Proto je tento druh bavlny méně vhodný do vlhkého prostředí nebo pokud jej plánujeme použít v krátké době opakovaně.

 

Turecká bavlna

Naproti tomu dlouhá silná vlákna turecké bavlny nevytvoří tak typicky nadýchanou látku jak ji všichni známe, je o něco méně absorpční, avšak daleko rychleji schne. Tím zabraňuje nepříjemným pachům, takže je vhodný do prostředí, která jsou náchylná na vlhkost. Díky své lehkosti je také daleko vhodnější na cestování, pláž nebo sport. Zpočátku se může zdát, že ručník neabsorbuje vlhkost dostatečně, avšak s každým vypráním se savost i jemnost látky zvyšuje.

 

Využití Peshtemalu

V předchozím článku na blogu jste se dozvěděli o 15 různých způsobech využití tureckého ručníku. Opakování je ale matka moudrosti, proto si pojďme ty nejčastější a nejoblíbenější způsoby shrnout:

  • Koupelový ručník
  • Plážový ručník
  • Ručník na cestování
  • Ručník na sport
  • Přehoz přes postel / pohovku
  • Ubrus

Náš TIP:

Chcete-li mít svůj Peshtemal stále jemný, savý a rychleschnoucí, tak nezapomeňte dodržovat těchto pár pravidel –

 

1) Perte ve vlažné vodě (nikdy ne v horké) bez aviváže, s opakovaným praním bude látka jemnější, takže aviváž ani nebudete potřebovat.

2) Nepoužívejte sušičku, ta může poškodit bavlnu a zacuchat ručně vázané třásně.

3) Žehlete pouze na střední stupeň.

 

Věříme, že s každým vypráním budete mít svůj Peshtemal raději!

Zpět do obchodu